Hoe volg je je hart? In gesprek met Wendy de Wit

Hoe volg je je hart? En wat levert dat op? In korte interviews vraag ik anderen wat hun ervaring is. In deel 4 van deze serie spreek ik met Wendy de Wit (36).

Wendy de Wit is dagvoorzitter, spreker en trainer en inspireert anderen op het gebied van werkgeluk, mindset & ondernemerschap. Om hier te komen moest ze ook eerst zelf een sprong in het diepe maken en op onderzoek uit. Vier jaar geleden nam ze ontslag en reisde een jaar lang de wereld over met haar gezin: dat maakte haar meer bewust van de belangrijke dingen in het leven. Ik praat met Wendy over keuzes maken, ‘spannende dingen doen’, je geluk vinden, en wat je doet als je het even niet meer weet.

 

 

Hoe merkte je dat het tijd was voor verandering?

“Ik werkte als salesmanager en al had ik een prachtige zelfstandige functie met veel vrijheid, ergens voelde ik toch dat dit het niet was. Je gaat studeren, krijgt een baan, later een hypotheek… ‘huisje, boompje, beestje’. Dan heb je dat en dan? Ik was altijd al nieuwsgierig naar wat er nog meer is in het leven. Waarom doen we wat we doen? En wat doe ik eigenlijk? Is dit waar ik gelukkig van word? Steeds vaker kwam ik moe en ongeïnspireerd thuis, en dat deed me geen goed. Mijn partner Peter spiegelde dat, en vroeg me waarom ik hier nog mee door ging. Maar stoppen? Ik had het toch goed voor elkaar? Zomaar je baan opzeggen en dan iets anders gaan doen, terwijl je nog niet weet wat?”

 

Het is ook niet niks om in onze maatschappij de zekerheid en controle los te laten. Hoe ben je uiteindelijk toch tot die beslissing gekomen?

“Tijdens mijn tweede zwangerschapsverlof maakt ik een afspraak met mezelf, én met mijn partner: ik ga er nog één keer helemaal voor, geef 200%, maar als ik mezelf weer in die negatieve spiraal zie schieten stop ik er mee. Het duurde niet lang totdat ik mezelf opnieuw dezelfde dingen hoorde zeggen als ik thuis kwam. En hoe fijn mijn werk en de collega’s ook waren, plus de zekerheid van een vaste baan, ik wist toen dat het tijd was voor verandering. En dus nam ik ontslag. Doodeng vond ik het, maar ik ging ervoor!”

 

Hoe kwam je erachter wat dan wel goed voor je was?

“De eerste maanden wilde ik mezelf vooral rust en ruimte gunnen. Ik wist ook simpelweg niet wat ik wilde doen. Maar dat was moeilijk! Om ‘niks’ te doen, geen werk te hebben, dat was ik niet gewend. Op verjaardagsfeestjes voelde ik me vaak vreemd, want iedereen had het over zijn of haar werk. Mijn werk was tot dat moment een groot deel van mijn identiteit, dus wie was ik nu? De zoektocht die hierop volgde heeft me prachtige inzichten opgeleverd. Tijdens onze wereldreis, door zelfstudie, opleidingen, boeken en leraren, kwam ik dichter bij mezelf. Ik leerde hoe het menselijk brein werkt, hoe onze gedachten ons vaak de verkeerde kant op sturen. Wist je dat 70% van onze gedachten negatief zijn? En dat je maximaal 5% procent daadwerkelijk als waar kunt beschouwen? Ik leerde onder andere dat je je gedachten kunt trainen, en zo een krachtige mindset kunt creëren. Meditatie, yoga en schrijven gaven me rust en ontspanning, en daardoor kon ik beter voelen wat goed voor me was. En ik leerde dat er méér is: je intuïtie, je hart volgen en hoe het is om dat gevoel te volgen en in de ‘flow’ te zitten. Dat je dan kunt kiezen voor wat écht bij je past, en hoe dat je zoveel gelukkiger maakt. Ik kon bijna niet wachten om dit met anderen te delen, dit gun ik iedereen!

Maar het lag ver buiten mijn comfortzone om me op te stellen als spreker, dagvoorzitter en deskundige op het gebied van (werk)geluk & mindset. Waarom zou ik dit kunnen? Ben ik hier klaar voor? Maar inmiddels had ik dus ook geleerd dat dat soort gedachten vaak niet kloppen. Als je iets gaat leren over jezelf, kom je ook tegen hoe je brein je tegenwerkt. Het oerbrein kan een potentiële nieuwe ervaring vaak niet inschatten: is dit goed of slecht? Vervolgens gaat het brein automatisch in angst modus en neemt de veilige weg. Vroeger, in de tijd van roofdieren en andere vijanden was dit heel handig, maar nu is het niet meer nodig en werkt het vaak averechts. Één van mijn favoriete quotes is die van Marianne Williamson: ‘Fear is trusting in your own power’.”

 

Hoe weet je wat de goede weg is?

“Op het moment dat je weerstand of angst voelt is het vooral belangrijk om je af te vragen of je het spannend vindt omdat het niet bij je past of omdat het buiten je comfortzone is. Kom in actie, neem kleine stapjes en voel wat het antwoord is. Want daar, buiten wat comfortabel voelt, vind je groei. En denk in mogelijkheden! Met alle tools die ik inmiddels had verzameld ben ik gewoon begonnen. Ik noemde mijn bedrijf Act for more Happiness en organiseerde mijn eerste projecten. Eerst het Happiness Café om gelijkgestemden te ontmoeten en te inspireren, en vervolgens richtte ik mijn eigen vergaderlocatie op: de Happy Workspace voor ondernemers en bedrijven. Het sloeg aan, mijn netwerk groeide en ik voelde dat dit precies de bedoeling was. Ik denk dat je weet dat je op de goede weg zit wanneer je tijdens en na een evenement of project in de spiegel kijkt en je ogen ziet stralen –  dat is mijn meetpunt. Dat terwijl je het aan het doen bent je bijna boven jezelf uitstijgt en dat het voelt alsof alles vanzelf gaat. Dat is denk ik wat ze noemen ‘in de flow zitten’.”

 

En als je een keer een rotdag hebt?

“Natuurlijk heb ik ook mijn valkuilen, en mijn ‘donkere’ dagen. En dat hoort er ook bij. Ik zeg vaak: ‘Only in the dark you can see the stars’. Ik heb geleerd ook dat deel van mijzelf te omarmen en die momenten van ‘donker’ te accepteren, vaak komen er mooie inzichten uit voort. Eind vorig jaar zat ik ook in een periode waarin ik voelde dat er iets moest veranderen. Mijn netwerk was ontzettend gegroeid en ik deed zoveel verschillende dingen, het was te veel. Ik moest echt uitzoomen en weer opnieuw focussen. Als je daar dan jezelf de ruimte en rust voor gunt kom je weer uit bij je gevoel en neem je beslissingen op basis van je eigen wijsheid &  intuïtie.”

 

 

Welke richting heb je uiteindelijk gekozen?

“Nu focus ik op inspireren en presenteren. Ik wil mijn eigen inspiratie rondom (werk)geluk, mindset & intuïtie blijven delen met organisaties, ondernemers en scholen door middel van mijn workshops en trainingen. Daarnaast help ik graag anderen om van hun evenement een succes te maken. Ik kijk mee met de organisatie en opzet om de juiste sfeer en energie neer te zetten, in de rol van dagvoorzitter of spreker. Andere dingen moet ik (meestal) laten gaan om te voorkomen dat het te druk wordt en ik weer op de automatische piloot ga werken en leven. Daar wil ik niet naar terug.”

 

Over Wendy

Wendy de Wit (1982) wordt gedreven door het (online) ondernemerschap, persoonlijke groei, (werk)geluk en mindset. Ze is oprichter van de community Act for more Happiness en geeft workshops aan studenten, professionals, bedrijven en ondernemers, organiseerde het Happiness Café en is oprichter van de vergaderlocatie Happy Workspace. Daarnaast is ze spreker en dagvoorzitter op live evenementen. Door haar grote interesse in persoonlijke groei & mindset, blijft ze haar intuïtie volgen en haar dromen waarmaken. Wendy woont en werkt in Enschede, samen met haar twee kinderen en partner Peter.

Lees meer en volg haar: www.wendydewit.nl
Instagram:@wendydewit 

Meer lezen? Lees hier al mijn interviews en teksten.

Categorie
Interview

Tags
Wendy de Wit, intuïtie, mindset