Hoe volg je je hart? In gesprek met Jeanette Koenen

Hoe volg je je hart? En wat levert dat op? In korte interviews vraag ik anderen wat hun ervaring is. In deel 3 van deze serie spreek ik met Jeanette Koenen (54).

Coach en levensveranderaar Jeanette Koenen heeft al heel wat meegemaakt in haar leven. Ze werd geconfronteerd met onder andere kanker, misbruik en raakte dakloos als alleenstaande moeder met drie kinderen. Je zou denken dat dit een mens verplettert, afbreekt. Maar Jeanette heeft alles gezien als een les, een leerschool voor het leven. Ze leerde beter te luisteren naar haar intuïtie en sloeg een nieuwe weg in.

 

 

Als ik Jeanette spreek hoor ik een stem vol enthousiasme en energie. Klaar voor wat er komen gaat. En open om álles te vertellen wat in haar opkomt. Zo vrij en doordrenkt met levenservaring, soms alle kanten opschietend. Maar met waardevolle levenslessen voor iedereen die het wil horen en er zijn voordeel mee wil doen.

 

 

Hoe leerde jij om je gevoel meer als kompas te gebruiken?

“Na alle gebeurtenissen in mijn leven kwam ik in een burn-out terecht. Dat heeft me gedwongen om opnieuw stil te staan bij wat ik eigenlijk echt voel en wil. Wat voor mij de juiste richting is. Ik werkte op een notariaat maar ergens wist ik al wel dat dat niet bij me paste. Tijdens sessies met een coach voelde ik een verlangen om aan de andere kant van de tafel te zitten, om te doen wat hij deed voor mij. Ik besloot om mijn gevoel achterna te gaan en begon opleidingen en cursussen te volgen. Later opende ik mijn eigen praktijk Move-On. Ik wilde mediation aanbieden aan echtparen in scheiding, maar al snel kreeg ik een hulpvraag van een jongen van 13. Geen idee waar dat vandaan kwam, mijn bedrijf was overduidelijk bedoeld voor volwassenen. Ik voelde direct een ‘ja’. Zo is het balletje gaan rollen en ik heb al veel kinderen mogen helpen.”

 

Heeft iedereen een burn-out nodig om te leren voelen?

“Nee, gelukkig niet!! Maar ik zie vaak dat mensen vastlopen doordat we in deze maatschappij getraind zijn om het leven met ons hoofd aan te gaan. In het onderwijs, werk en sociaal leven proberen we alles met ons verstand op te lossen. ‘Maak vooral logische en verstandige keuzes’ is het advies. Helaas maken we daardoor soms keuzes die niet bij ons passen. Door deze gewenning aan logisch denken is het moeilijk om te luisteren naar je gevoel, dat hebben we simpelweg niet geleerd. Terwijl een keuze gemaakt op gevoel altijd beter uitpakt. Wanneer je het verschil tussen denken en gevoel, het ego en je intuïtie, leert herkennen kún je gewoon niet meer de verkeerde kant op gaan en komt er meer rust in je leven.”

 

Wat is het verschil tussen ego en intuïtie?

“Het ego is erg handig, bijvoorbeeld bij het oversteken van de straat. Je weet dat het gevaarlijk is om over te steken zonder te kijken, dus je kijkt links en rechts en wacht tot het veilig is. Maar het ego kan, met zijn eeuwige stroom aan gedachten, ook in de weg staan van jouw pad. Je intuïtie vertelt je wat voor jou de juiste weg is, welke keuzes het beste bij je passen. Dat kan gaan over wel of niet naar dat verjaardagsfeestje dit weekend, maar ook over welke baan of partner het beste bij je past.”

“Ik kan het verschil tussen ego en intuïtie als volgt opmerken: het ego-denken komt altijd in de vorm van een dialoog. Er komt een discussie in je hoofd op gang met redenen waarom je die uitnodiging voor dat verjaardagsfeestje nou wel of niet moet aannemen. Je intuïtie daarentegen heeft eigenlijk al direct een antwoord klaar op het moment dat je de uitnodiging ontvangt. Er is altijd een onderbuikgevoel, een eerste ingeving. Dat kun je (leren) voelen, je er bewust van worden. En vooral: wees eerlijk. Wat is waarheid voor jou? Wees niet bang om je eigen weg te gaan en je waarheid uit te spreken. Het universum geeft je precies wat je nodig hebt.”

 

Hoe krijgen we dit onder de knie?

“Neem de tijd om dit te leren. Praat erover met een coach of vrienden en probeer te ontdekken wat je in de weg zit om dichter bij jezelf en je gevoel te komen. Mij helpt het ook om te tekenen of te mediteren. Een ander gaat schrijven of sporten. En als je dan iets dichter bij jezelf staat en het gevoel begint op te merken, wordt het tijd om te gaan testen. Zegt je gevoel nee, maar je hoofd ja? Ga dan eens tegen dat gevoel in en ga tóch mee uit eten. Ik heb het zelf ook getest, en het werd geen leuke avond… zat ik net naast een irritant persoon, of het gesprek kwam totaal niet op gang.”

 

Kunnen we vertrouwen op het universum?

“Je hebt veel meer kracht dan je denkt. In elke situatie, hoe moeilijk ook, is het belangrijk om dat te onthouden. Je mag vertrouwen op jezelf én op het universum, wat je nodig hebt komt naar je toe. Als je je keuzes kunt maken op gevoel, geef je het universum de ruimte om je te laten zien wat er mogelijk is. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik uit eigen ervaring. Maar met de juiste hulp kunnen we dit allemaal leren en daardoor fijner leven.”

Over Jeanette

Jeanette (54) is coach, mediator, inspirator en levensveranderaar. Sinds 10 jaar heeft ze haar eigen coachingspraktijk om kinderen en volwassen te helpen het beste uit zichzelf te halen. Op dit moment werkt ze aan een nieuw online trainingsprogramma, daarmee helpt ze alleenstaande vrouwen en moeders om meer balans en geluk te vinden in hun drukke bestaan. Jeanette woont in Amersfoort.

Meer weten over Jeanette of een berichtje sturen? Dat kan via haar Facebook pagina.

Meer lezen? Lees hier al mijn interviews en teksten.

Categorie
Interview

Tags
Jeanette, intuïtie, volgjehart